Вірити звукам-словам. Королівські Зайці знову вийдуть на сцену

“В дні прожиті печально і просто…”

Королівські Зайці прийнято вважати романтичним, любовним та меланхолійним саундтреком кінця 90-их – початку 2000-их для середовища, яке кохалося в культурі, поезії та музиці. Цей гурт не було чути наживо 12 років, і за цей час запал від  їхнього мистецтва, як ми розуміємо тепер, не згас – і повертає все на свої місця. 

Королівські Зайці знову вийдуть на сцену. Це буде в TEATR клубі у Львові 22 березня 2020 року. Про майбутній концерт її Зайців лідерка групи, композиторка та виконавиця Леся Герасимчук повідомила на своїй сторінці у facebook

Зустріч у FACEBOOK

фото з останнього концерту Королівських За_ців в Києві, 2008 рік


Я чув «Королівських зайців» наживо лише раз — у Києві 2001 року. Тоді в мене виникло враження, що ці люди не «виконують» пісні, а співають-грають-розповідають те, що переживають самі, хоч і не завжди своїми словами. Цим вони, як на мене, відрізнялись від усякої «співаної поезії» часів нашої юності. Концерт тоді мало не зірвався через, як здалось, особистий випадок в житті когось з артистів групи. Але ця пригода, яка відбувалась на очах у публіки, додала відчуття, що музика «Зайців» переплетена з їхніми переживаннями, із реальними почуттями.

Отар Довженко


У час активного творення та концертів Королівські Зайці справді були своєрідним і дуже сильним явищем української сцени. Цю іскру і важливість пісням проекту вдалося зберегти й сьогодні.

Бо Королівські Зайці – це не лише через ностальгію, якою часто керуються фани, пригадуючи “музику своєї молодості”. Група отримали ще один виток сил через цікавість нових слухачів, які вбачають композиції Лесі Герасимчук неймовірно актуальними.

Для мене це дуже значущий проект. Це про музику, про мелодію. Лесю Герасимчук я щиро вважаю однією з найкращих композиторок незалежної України. Рідкісний випадок, коли, завдяки мелодичній досконалості, в моєму забетонованому прохолодним цинізмом тулубі просинається залишок юнацького романтизму.

Євген Гордєєв, Kurs Valut


Одним з неймовірних фактів про Лесю є те, що її композиторське майбутнє передбачив Володимир Івасюк, він був другом Лесіного тата. У 1997 році виник найвідоміший проект Лесі Герасимчук Королівські Зайці, перебравши досвід гри з групами 999, Місто Мемфіс та Drugline. Гурт має багату фестивальну історію, підтримується відомими на той час музикантами та видає успішні релізи. 

Леся Герасимчук у Королівських Зайцях використовує лірику зазвичай українських поетів: Лесі Українки, Володимира Сосюри, Павла Тичини, Олександра Олеся та інших, –  перетворюючи їх на універсальні романси, які звучать однаково гармонійно як з симфонічним оркестром, так і з рок-гуртом. 

Королівські Зайці  музичні критики вважають “хронологічно останньою інкарнацією Лесиної мрії про неможливе поєднання двох світів. І це найромантичніша інкарнація. Є два типи романтизму в мистецтві: зовнішній, на рівні привабливих «фішок», і внутрішній, коли твій власний спосіб життя перетворюється на генератор образів, які плоть від плоті є твоїми двійниками, як ті зайчики.”   

У класичному склад Зайців були соло-гітарист Назар Ясинович, барабанник Влад Хмарський, басист Тарас Ясиневич, клавішник Єгор Головачов. Через смерть клавішника, одруження двох інших музикантів у Києві, група перестала діяти та виступати. І нещодавно на свій день народження басист таки зібрав Королівських Зайців разом. Після тривалої перерви ми теж нарешті побачимо їхній виступ.

Нагадаємо, концерт Королівських Зайців відбудеться у Львові
22 березня (неділя), о 19:00
клуб TEATR (пл. Данила Галицького, 1)

автор афіші Антон Шиферсон

Альбоми:

Unplugged. Український альтернативний романс (2000)
Каzки королівства А’Маzох (2001)
Серце-місяць (2011) 

Послухати: 

Soundcloud: https://cutt.ly/grFA5VO
YouTube: https://cutt.ly/lrFSbKg