Замість Fredra.61 відкрили новий простір Soмa. Що варто знати?

Тепер в актовому залі колишньої друкарні Атлас на початку Зеленої будуть відбуватися художні, танцювальні, музичні практики.

Soмa – Це середовище для творчості – відкритої і незаангажованої. Це місце для пошуку форми, змісту, ідей, думок, слів, рухів, імпровізацій. Якщо не хочеться щось шукати – можна постояти чи посидіти, бо Soмa це простір для буття собою.

Soмa у Facebook


Шукати Soмa треба за адресою площа Петрушевича, 3. Якщо вам доводилось бувати у Fredra.61, який вкотре врізав дуба, то ніяких проблем із добиранням взагалі не виникне.

Засновницями Soмa стали Ольга Марусин, викладачка ілюстрації та дизайну із ЛНАМ і Христина Скорубська, яка викладає сучасний танець у ЛНУ і є учасницею театру «Ґершом».

Ольга Марусин


Спочатку простір мав стати танцювальною студією для нас, бо ми не могли знайти такого місця, де б  можна було вільно експериментувати, попрацювати не в рамках класів. Приміщення Fredra.61 пустувало в будні дні, тому з’явилась ідея ділити підлогу з ними. Але невдовзі хлопці з Fredra.61 вирішили припинити свою діяльність, тому у нас з’явилася можливість дивитися на цей простір в цілому, взятися за його оновлення і наповнення. Ми хотіли б, щоб це місце було спільним, і люди підтримували його як зможуть і за власним бажанням. – розповідають засновниці Soмa.

Один з головний акцентів – це майстерня, тобто місце для праці, для творення. Це важливо. Хочемо бачитице як майданчик для взаємодії митців різних спрямувань, для інтермедіа, для пошуку в форматі імпровізації/гри. Ну і що супер-важливо – в першу чергу це соматичний простір, тобто середовище, дружнє до тіла, місце, де можна знайти з ним зв’язок, повернути йому рух, бути цим тілом. Словом, несемо фізичну культуру. Можемо довго говорити про те, яке занедбане тіло в урбаністичному просторі, як репресивно обмежений рух в щоденному побуті, і до чого це призводить. Це окрема тема, на яку можна довго говорити.

Також дівчата додають, що майстерня Soмa в якійсь мірі є спадкоємицею першопочаткової ідеї Fredra.61, оскільки зберігає за собою атмосферу невимушеності і слоган «більше, ніж вдома». Але на багато інших речей дивиться по-новому. Одна із найважливіших концепцій Soмa – бути простором, дружнім до тіла.

В першу чергу це соматичний простір, місце, де можна знайти зв’язок з тілом, повернути йому рух. Можна довго говорити про те, яким занедбаним є тіло в урбаністичному просторі, яким репресивно обмеженим є рух у щоденному побуті і до чого це призводить. Зараз у нас місяць відкриттів, протягом якого хочемо познайомити людей з нашою ідеєю, подивитися, як все працюватиме, а протягом кількох тижнів спробуємо вибудувати більш-менш регулярний графік занять з танцю, інших соматичних практик, ілюстрації, і ще хтозна чого. Ми ставимося до процесу настільки відкрито, наскільки це можливо. – кажуть у Soмa.

Христина Скорубська

Тим часом Тарас Лужецький, один із засновників та керівник простору Fredra.61, у коментарі для нас сказав, що Фредра бере відпустку. Зараз він займатиметься викладанням та музикою, анонсувати оновлення Fredra.61 наразі не планує, і додає, що Soмa – недотичний до нього проект.

Повертаючись до Soмa, у найближчому і більш віддаленому майбутньому дівчата планують наповнювати простір і час майстерні  не лише регулярними заняттями з різних видів сучасного танцю, а і майстер-класами з ілюстрації та креативного мислення, різного роду імпровізаціями, балачками і бесідами про сучасне мистецтво та його історію, різного роду концертами, кінопоказами. А ще –  книжками, оскільки у майстерні вже розпочали збирати бібліотеку сучасної літератури та самвидаву.

Хочемо познайомити людей з нашою ідеєю, подивитися, як це працюватиме. І за кілька тижнів збудувати якийсь більш регулярний графік занять з танцю, інших соматичних практик, ілюстрації, і ще хтозна чого. ми ставимося до процесу настільки відкрито, наскільки це можливо, і не дуже сприймаємо себе всерйоз, але сприймаємо всерйоз нашу справу. Ми хотіли б, щоб це місце було спільним, і люди підтримували його, як зможуть, і за власним бажанням. Так уже багато відбулося, нам допомогли різні люди, лише почувши про нашу ідею. Маємо радіатори, кришталеві світильники, стильові старенькі фотелі, і багато іншого. Але дуже багато ще треба. Якщо матимемо достатньо підтримки, будемо привозити цікавих гостей з-за кордону з воркшопами, у нас там багато друзів. Зараз от нещодавно подавались на конкурс культурних проектів від міської ради з літнім буто-воркшопом, який має провести майстер з Японії, тримаємо кулаки.

Простір реалізовано за активної участі громадської організації 17. яка відома через Свято Музики у Львові.

А місяць відкриттів  розпочнеться із джему 7 лютого, потім буде малювання, контактна імпровізація, кіно, розмови про «Так вийшло zine», концерти Pilikayu i Bedroom Talks, а також малювання, обмін артами і всяке різне-приємне-потрібне. Словом, такий буде лютий у Soмa, що знову можна все відкладати на «після свят», бо не лютий, а празник.


текст: Ростислав Кузик