Новий корпус Муніципального мистецького центру

Новий корпус Муніципального мистецького центру, відремонтований спільно з ГО Культурна агенція “Лінія Втечі”, стає місцем для резиденції, зустрічей та арт-терапії.

Ремонт корпусу Муніципального мистецького центру у занедбаних приміщеннях нашого будинку на вул. Стефаника, 11 на завершальному етапі! Від травня по листопад 2022 нам вдалося виявити та законсервували стінописи кінця ХІХ – початку ХХ століття, провести електрику, воду та опалення та здійснити реставраційні столярні роботи. Ми придбали частину технічного оснащення, меблів, текстилю та вже провели першу резиденцію для релокованих худождників зі східних областей України.

Новий корпус містить:

• робочу студію для команди та резидентів проєкту

• резиденцію-майстерню для тимчасово переміщених під час війни митців та мисткинь

• розмовний простір для проведення камерних зустрічей, курсів психологічної підтримки, арттерапії та реабілітації тих, хто постраждав від війни на території України

• кухню із місцем для спілкування, терапії чи практичних художніх занять.

КОРОТКО ПРО ІСТОРІЮ БУДІВЛІ, У ЯКІЙ МИ ЗНАХОДИМОСЬ:

Камяницю збудовано у 1873–1876 рр. за проектом Адольфа Куна для княгині Ядвіги Замойської, дружини маршалка Галицького крайового сейму Леона Сапіги. Це перша неоготична кам’яниця у Львові, найбільший довоєнний багатоквартирний житловий будинок міста. Тут розташовувалися редакції газет, приміщення товариств, різноманітні майстерні та бюро.
У 1910-х роках будівля стала власністю закладу Оссолінських: тут, окрім квартир, розміщувалася його адміністрація, а з 1932 року — друкарня та книгарня. З 1930 по 1939 рік у Львові у цьому ж будинку діяв Музей заслужених польських жінок.

Саме на основі кімнат двох останніх закладів (друкарні та музею польок) виник Муніципальний мистецький центр.

Інформацію про те, що на території нових приміщень артцентру розташовувався Музей заслужених польок, підтверджують не лише багаті розписи та шляхетні столярні вироби, які ми знайшли під шарами радянської фарби. Також є фото експозиції, яке повністю відповідає віднайденому архівному функціоналу: розташування дверей, розкладка паркету, слід вікна, яке було встановлено.
Музей заслужених польських жінок у Львові був досить закритою ініціативою і мав національно-релігійний характер. Майже сто років минуло від втрати тих політичних умов, в яких формувалася ця спільнота, де тодішній львівській інтелігенції було не до багатонаціональності європейського міста Львова. Сьогодні ми маємо чудовий шанс творити нову установу в просторі колишнього музею. І нагадати історію музею польок – адже такі надбудови під час зміни епох, особливо під час війни в Україні, роблять історичні споруди та наш історичний грунт цікавішими та міцнішими.

Сьогодні метою Муніципального мистецького центру, який частково знаходиться в приміщенні Музею видатних польок, є спрямування культурних ритмів у напрямку збереження культури, історії та підтримки психологічного здоров’я. Росіяни намагаються стерти з лиця землі українців, культуру нашої країни та міста. Але зараз ми маємо змогу досліджувати наші зв’язки з собою, з дружніми країнами, містами – і ставати сильнішими в цих зв’язках та їх збереженні.

Музей заслужених польських жінок було закрито того ж року, коли до Львова прийшли російські загарбники – 1939. Історія закладу була перервана, його експонати були заховані в сховищах або втрачені. Через вивчення цього явища ми можемо створити нову форму інституції, що підтримує інтерес до історії через феномен створення проактивних соціальних форм, таку, якою колись була ідея Музею видатних польських жінок. Інституцію, яка пам’ятає, співпрацює з колегами і розповідає історію відвідувачам, які займаються питаннями мистецтва та культури.

Відкриттям нового корпусу та почату роботи із новими напрямками ми завдячуємо партнерам:

• Folkowisko (Польща)
• Kosciuszko Foundation (Америка / Польща)
• MitOst (Німеччина)
• Goethe-Institut (Німеччина)
• Artists 4 Ukraine (Ісландія)
• Kooperationsbüro Lemberg (Австрія)
• Благодійники з Бельгії
• Іванка Сметанка та благодійники з Канади
• Elena Jerzdeeva (Німеччина)
• Сестри Тельнюк та музиканти, які допомогли благодійними концертами
• Львівська міська рада


Дякуємо за допомогу із супроводом ремонтних робіт: Архітектурному бюро Re+, реставраторці Ірині Гірній та її команді, ReStare, декор-студії Коралі, прорабам, робітникам, ЛКП РАП та нашим друзям, які доклалися до відкриття нового простору.