US Orchestra 25 січня презентують у Львові віднайдену музику давніх вечірок

Український фольк, повернутий з еміграції. Концерт US Orchestra у Львові відбудеться 25 січня 2020 року в TEATR клубі (цоколь Театру Ляльок).

US Orchestra (Ukrainska Silska Orchestra) – троє молодих музикантів, що грають українську традиційну інструментальну музику, яку віднаходять у фольклорних експедиціях та музичних архівах. Гурт з’явився у 2017 році, назва гурту “US Orchestra” розшифровується як Ukrainska Silska Orchestra – саме так себе називали українські капели емігрантів, що грали традиційну музику на початку ХХ століття.

Послухати US Orchestra:

· bandcamp
· soundcloud

Альбом «Smoke on the mustache» («Дим на вусах») гурту US Orchestra  – це старовинна музика, що була створена для вечірок понад 200 років тому. Імпровізаційні танці сивої давнини українських сіл у виконанні US Orchestra качають, – пишуть про цей феномен знавці жанру. 

У новому альбомі US Orchestra грають автентичну музику Полтавщини із автентичних записів гурту братів Чередників, і грають  дві скрипки і бубон, як цього вимагає оригінальний і складний стиль музичної Диканьки.

Альбом Smoke on the mustache. Кожен примірник альбому, виготовлено у формі листівки з персональним qr-кодом, за яким можна завантажити альбом на свій гаджет або прослухати онлайн. Такий формат передбачає екологічність та зручність прослуховування в онлайн-епоху.

Традиційна музика – як джаз, – зазначають музиканти. – Тут є свої золоті стандарти, ідеально відшліфовані століттями вечірок, а нові покоління музикантів перевідкривають їх у своїй інтерпретації, зберігаючи складні техніки гри і живий дух цієї музики. 

У композиціях US Orchestra наслідуть скрипалів братів Чередників і бубніста Роман Дядюра. Це одні з найбільш талановитих традиційних музик 20 століття (гурт Чередників існував з 1910х до 1980х, тобто, аж 70 років!), але їхню музику ніколи не видавали на вінілах, і про їх життя майже нічого не відомо навіть дослідникам та найзатятішим меломанам.

Тому під час роботи над альбомом US Orchestra здійснили справжнє детективне дослідження: вони вибирали крихти інформації про музик у архівах, музеях, у прилизаних репортажах з місцевих радянських газет, розшукали родичів братів Чередників, що поділилися рідкісними спогадами і фото. Результатом дослідження, окрім альбому, стала етнографічна виставка  – у музеї Івана Гончара в листопаді цього 2019-го року, де група виступала у ролі кураторів. Вони описали цю експозицію як  виворітна сторона життя справжніх сільських музик – із тусовками, алкоголем, вуликами, і обіймами з дружиною на березі озера.

Брати Павло та Михайло Чередники.
На подвір’ї Павла Чередника. 1960-ті роки.

Традиційна музика – це танцювальна музика, яку грали музиканти із сіл, і яка лише нещодавно стала виходити з андеґраунду і відкриватися людям з міст. Особливими є не лише мелодії і стиль гри, але навіть склад інструментів, що специфічний для кожної частини України: основою усіх музичних капел є скрипка, до якої у різних комбінаціях додаються інші інструменти: цимбали, бас (народна віолончель), бубон, скрипка-втора, барабан. Ця музика ще століття тому була створена для вечірок, близького спілкування і «відриву», і протягом останнього десятиліття здобуває нового сплеску уваги у Західній Європі, стаючи невід’ємною частиною музичної індустрії – зі своїми «рейвами», концертами, і освітніми музичними подіями. US Orchestra поширюють ці тенденції в Україні, відкриваючи raw автентику без штучних обробок широкому колу українських слухачів.

Учасники US Orchestra  мають великий досвід у дослідженнях і експедиційних пошуках, і велику любов до автентичної української музики, тому не намагаються зробити аранжування чи припасувати новий інструмент, аби догодити швидкоплинним сучасним трендам, а грають її так правдиво і якісно, як вимагають оригінальні та складні автентичні стилі. Виступають на фестивалях традиційної та авангардної музики у Польщі, Греції, Литві та Німеччині, створюють власні музичні та освітні проекти.

Український фольк, повернутий з еміграції. Концерт US Orchestra у Львові відбудеться 25 січня 2020 року в TEATR клубі (цоколь Театру Ляльк).

КВИТКИ